molendevlijt.nl

Molen

Kap | Steenzolder | Maalzolder | Stelling | Graanzolder | Winkel | Schuur

 


Inrichting

Molen ‘De Vlijt’ is circa 20 meter hoog, het hoogste punt van de roede zit op circa 30 meter. ‘De Vlijt’ is een ronde stenen stellingmolen, met een vlucht van 22,80 meter. Voor de restauratie was de molen Oud-Hollands opgehekt. Om veiliger en meer efficiŽnt te kunnen werken – in het inmiddels dichtgegroeide en bebouwde stuk van Wageningen – werd in 1985 stroomlijn volgens FauŽl (fokwieken) met remkleppen aangebracht. Er kwam een nieuw gegoten doorboorde bovenas in de molen, met een zwichtstang er doorheen om de remkleppen automatisch of met de hand te kunnen bedienen. De oude houten as uit 1879 is hierbij weer als vulhout om de nieuwe gietijzeren as gebruikt.

In de kap bevinden zich een neutenkruiwerk en een vlaamse vang met vangstok. ‘De Vlijt’ beschikt over een sleepluiwerk en een elektrisch luiwerk, zodat ook bij windstilte zakgoed omhoog kan worden getransporteerd. Er zijn twee koppels maalstenen aanwezig, waarvan een ook elektrisch kan worden aangedreven. In de molen bevinden zich 4 graansilo’s met een opslagcapaciteit van in totaal 24.000 kilogram. In de kelder onder de begane grond bevindt zich een reiniger, om ontvangen partijen graan te kunnen schonen. Hiervoor worden tevens een steenuitlezer en een voorreiniger gebruikt. Ten behoeve van het verticale transport staan 2 elevatoren ter beschikking. Daarnaast zijn 3 mengketels in gebruik (2 meelmengketels, 1 graanmengketel), alsmede een pletter en een punter en afweegmachine. Een AZO-zeef en een buil, om volkorenmeel te zeven in tarwebloem, gries en zemelen completeren de inrichting.

Klik Kap Steenzolder Maalzolder Graanzolder Winkel Stelling Stelling Stellingop het deel in de molen waar u een kijkje wilt nemen of op de molenschuur.


De foto's zijn beschermd door het auteursrecht en 
mogen uitsluitend gebruikt worden met de volgende bronvermelding:
Foto Erik Spier, www.molendevlijt.nl.

Schuur