molendevlijt.nl

Actueel

 

12 september: molenmarkt 2015: “De energieke wijk”

Elk jaar staat de Molenmarkt in het teken van een bepaald thema. Dit jaar is op de 37ste Molenmarkt op zaterdag 12 september het thema “De energieke wijk”. We staan stil bij de sprankelende energie die in een woonwijk aanwezig is en/of ontstaat. Het gaat om de levendigheid in de wijk, het zelfvoorzienend zijn, energie in brede zin, het maken van energie, het omzetten en het doorgeven ervan. Want met energie komt iets tot stand! ... Ieder kan op deze dag aansluiten bij het thema en invulling geven.
Centraal staat natuurlijk molen De Vlijt in de molenwijk. Dagelijks in bedrijf vangen de wieken de energie van de wind waarmee het graan voor de vele bakkers wordt gemalen.
Om 11 uur opent onze burgemeester Van Rumund de Molenmarkt officieel, direct gevolgd door een optreden van Harlekijntje.
De traditionele en succesvolle ingrediŽnten van de Molenmarkt zijn uiteraard weer volop aanwezig: de biologische markt rondom molen De Vlijt, de vele kraampjes, de duurzaamheidsmarkt, de verenigingen en de ideele groepen op de Oude Eekmolenweg en de traditionele kindervrijmarkt op de Veluviaweg en de Ceresstraat. De hele dag door vinden op drie podia optredens plaats.
Op het podium bij het Ons Huis treden op F-key, een energieke spetterende band, Koorschool Gelderland zingt met jonge dynamische stemmen en er zal andere energieke Wageningse muziek zijn.
Op het Molenpodium treedt op: het Wageningse Zeemanskoor Bakboord, Duo Canela band met Zuid-Amerikaanse muziek en Willy B and the Blue Sparrow zal de 37ste Molenmarkt besluiten.

Nieuwe oogst 2014

Momenteel zijn de graanleveranciers al weer druk in de weer met het binnenhalen en conditioneren van de nieuwe oogst 2014. De biologische rogge van de Wageningse Eng is al bij De Vlijt gearriveerd en in week 32 werd circa 8.000 kilo gereinigd en opgeslagen ter verwerking.

Ook de oogst van de biologische tarwe in Hemmen is voorspoedig verlopen en het ziet er naar uit dat we een hele grote hoeveelheid EKO tarwe kunnen gaan verwerken afkomstig uit de streek, dus met recht een ambachtelijk streekproduct. Ook zullen we voor het eerst 100% EKO spelt (Oberkulmer Rotkorn), verbouwd in Wageningen gaan malen dankzij inspanningen van Andrť Jurrius uit Hemmen.

Nieuwe oogst 2013

Windkorenmolen De Vlijt is al weer druk bezig met de verwerking van de nieuwe oogst. De eerste 16 ton zijn eind oktober gebracht en momenteel wordt na een omschakeling 100% nieuwe oogst geleverd. De biologische tarwe is voor het overgrote deel afkomstig van A. Jurrius, akkerbouwer te Hemmen (hemelsbreed zo'n 4 kilometer van Wageningen vandaan). De zomertarwe is kwalitatief goed, met een hoog eiwitgehalte.

Nieuwe oogst van het land

Op 5 augustus is aan de Wageningse Eng de nieuwe rogge geoogst. Op een tweetal percelen is de biologische rogge verbouwd, die door De Vlijt wordt gemalen tot roggemeel. Na te zijn geoogst wordt de rogge in de molen gereinigd alvorens verder te worden verwerkt. Op de foto Han te Ronde bezig met het oogsten van een van de percelen.

Molenmarkt 2013

Op 12 juni 2013 heeft Wageningen 750 jaar stadsrechten. Het is u vast niet ontgaan dat Wageningen dit groots gaat vieren. We kunnen ons daarom verheugen op vele leuke en mooie activiteiten die worden georganiseerd. De Molenmarkt sluit hierbij aan met het thema 750 jaar molens in Wageningen.

De Molenmarkt is dit jaar op zaterdag 14 september 2013. Op deze dag waant de Molenmarkt zich in historische sferen. Wij vragen u om op deze dag verkleed te gaan in middeleeuwse of ander historische kledij. U zult niet alleen zijn. Figuranten, oude ambachten en gebruiken uit de Middeleeuwen ondersteunen de historische sfeer van de Molenmarkt.

Voor alle actuele info: http://www.molenmarktwageningen.nl/

15 juni 2013: Historische optocht Wageningen groot succes

750 jaar windmolens in Wageningen

foto: M. Kiel, www.molenmarktwageningen.nl

Op twee boerenkarren werd tijdens de grote historische optocht op 15 juni jl. de historie van 750 jaar windmolens uitgebeeld. De historische optocht was een van de hoogtepunten van de viering van het 750-jarig bestaan van de stad Wageningen. Met dank aan de molenmarktcommissie voor de geweldige bijdrage die is geleverd en waarin ook Windkorenmolen De Vlijt centraal stond.

Vrijwel vanaf het jaar 1263, het jaar dat wij in 2013 zo enthousiast vieren, heeft de stad Wageningen de windmolens gebruikt om o.a. graan te malen voor mens en dier, olie te persen voor verlichting en de zeepfabricage, hout te zagen tot planken, gerst te pellen tot gort, eikeschors  te malen voor de leerlooierijen. “750 jaar windmolens in Wageningen”  is ook het thema van de 35ste Molenmarkt die op 14 september groots zal worden gevierd.

‘Hans gaat en Bart komt’

Vanaf 1 januari 2012 is het bedrijf in molen De Vlijt door Hans Dobbe, overgedragen aan Bart Mols. Tijdens een special daarvoor georganiseerd feest op 17 februari 2012, waren ruim 150 mensen getuige van de formele overdracht, gevolgd door informele feestelijkheden. Klanten, molenaars, leveranciers, gemeente, buurtbewoners en anderen waren naar Ons Huis gestroomd om Hans en Hatice te bedanken voor ruim 30 jaar inzet, waardoor De Vlijt is geworden wat het nu is. Een groot bedrijf dat nog steeds op ambachtelijke wijze in bedrijf is en waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Hans stond stil bij de verstreken dertig jaar om vervolgens symbolisch de sleutel te overhandigen aan Bart Mols. De wisseling van eigenaar brengt verder geen veranderingen met zich mee, en klanten kunnen voortdurend blijven rekenen op de kwaliteit zoals men die mag verwachten. Wij danken eenieder voor het in ons gestelde vertrouwen en de betrokkenheid bij Molen De Vlijt zoals 17 februari mocht blijken uit de vele woorden van hulde.